Hoe verwerk ik borg?

Borg | Vooruitbetaling | Huur | Pand | Auto | Bo-Rent

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Geen factuur
Bo-Rent
Langdurige borg (langer dan één boekjaar)

Stel, je huurt gereedschap. Dan betaal je vaak aan het begin van de huurperiode een borg. Ook is er de mogelijkheid dat je een borg moet betalen voor het pand of de auto die je langdurig huurt.

Deze borg wordt aan het einde van de huurperiode verrekend.  We leggen hieronder uit hoe dit in Tellow verwerkt moet worden.

Geen factuur

In veel gevallen krijg je geen factuur en is de terugbetaling van de borg binnen één boekjaar.

1. Ga naar 'Transacties', klik op de afschrijving

2. Boek deze op 'Kruisposten'

Als hetzelfde bedrag later is teruggestort op jouw rekening, dan herhaal je dezelfde stappen.

Waarom kruisposten?

Kruisposten wordt gebruikt om af/bijschrijvingen van de zakelijke rekening te boeken, wanneer dit geen daadwerkelijke kosten voor de zaak zijn. Een voorbeeld hiervan is het overboeken van geld naar de zakelijke spaarrekening of het teruggestort krijgen van een retour gestuurd product.

Bo-Rent

Als je bij Bo-Rent een busje huurt, dan betaal je eerst de borg en later krijg je vaak een bedrag terug.
Let op! Je krijgt bij de afschrijving al een factuur, maar deze hoef je nog niet te uploaden. Wacht totdat je de eind-afrekening krijgt om de volgende stappen uit te voeren.

1. Ga naar 'Transacties' klik op de afschrijving van Bo-rent

2. Upload hier de eind-afrekening bij
3. Er blijft nu nog een bedrag open staan op de transactie, boek deze op 'Kruisposten'

4. Ga naar 'Transacties' en klik op de bijschrijving van Bo-rent

5. Boek deze op 'Kruisposten'

💡 Het bedrag wat je bij de afschrijving hebt geboekt op 'Kruisposten' moet gelijk zijn aan het bedrag wat je bij de bijschrijving hebt geboekt op 'Kruisposten'.

Heb je een langdurige borg (langer dan één boekjaar)?

Dan mag je de transactie van de borg boeken op 'Lening te ontvangen (1)'. Als je het bedrag weer terug krijgt, dan mag je de bijschrijving ook weer op 'Lening te ontvangen (1)' boeken.

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik op de transactie van de borg

3. Klik op 'Ik heb geen factuur (alléén zakelijk)'

4. Selecteer bij de grootboekrekening 'Lening te ontvangen (1)'

5. Geef bij de opmerking aan om wat het gaat (bijv. Borg huurpand) en druk op 'Opslaan'.