De Belastingdienst
Hoe moet ik betalingen van of naar de Belastingdienst verwerken?
Hoe moet ik betalingen van of naar de Belastingdienst verwerken?

Belastingdienst | Inkomstenbelasting | Motorrijtuigenbelasting | Fijnstoftoeslag | Bijdrage ZvW | Betalingen

Maron avatar
Geschreven door Maron
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Elk kwartaal moet je aangifte doen. Soms krijg je geld terug, maar het kan ook zijn dat je geld moet afdragen. Ook belastingen voor bijvoorbeeld een auto of de Inkomstenbelasting kunnen voorkomen op je rekening. In dit artikel leggen we je uit hoe je hiermee omgaat.

Je hoeft bestanden van de Belastingdienst niet te uploaden in Tellow. Het is wel goed om je documenten/bestanden van de Belastingdienst ergens apart te bewaren.

In dit artikel leggen we uit hoe je de volgende betalingen van de Belastingdienst kunt verwerken:

Omzetbelasting (Btw-aangifte)

Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Tellow houdt op basis van de geuploade bestanden bij hoeveel btw jij in een kwartaal moet betalen of ontvangen. De betaling van of naar de Belastingdienst kan je koppelen aan de aangifte in Tellow.

Mocht je het handig vinden, in dit artikel leggen we uit hoe je btw-aangifte kunt doen met behulp van Tellow.

Inkomstenbelasting

Als ondernemer ben je verplicht om één keer per jaar aangifte te doen voor de Inkomstenbelasting. De Inkomstenbelasting maakt geen onderdeel uit van je zakelijke administratie in Tellow. Verantwoord deze transactie(s) daarom altijd als 'Privé'.

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik hier op de transactie van de Inkomstenbelasting

3. Klik op 'Privé'

Meer informatie over de Inkomstenbelasting vind je hier.

In dit artikel leggen we uit hoe je Tellow kan gebruiken voor de jaarafsluiting.

Motorrijtuigenbelasting / Fijnstoftoeslag

Als je een motorrijtuig (personenauto, bestelbus, e.d.) op naam van de onderneming hebt staan, is de Motorrijtuigenbelasting zakelijk. Je kunt de betaling als volgt boeken:

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik op de transactie van de Motorrijtuigenbelasting

3. Kies voor 'Zakelijk'

4. Kies voor voor 'Ik heb geen factuur'

5. Kies bij de grootboekrekening voor 'Autokosten'

Gebruik je jouw privé auto zakelijk? Dan boek je de Motorrijtuigenbelasting privé.

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik op de transactie van de Motorrijtuigenbelasting

3. Kies voor 'Privé'

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Afhankelijk van je inkomen betaal je een bijdrage Zvw aan de Belastingdienst. Als zzp'er wordt de bijdrage berekend op basis van je winst.

De Zvw-bijdrage maakt geen onderdeel uit van je (zakelijke) administratie in Tellow, het zijn namelijk geen kosten of omzet. De Zvw-bijdrage mag je daarom als privé boeken.

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik op de transactie van de Zvw-bijdrage

3. Kies voor 'Privé'

Meer informatie over de Zorgverzekeringswet vind je hier.