Hoe verwerk ik kruisposten?

stornering | kruisposten | terugstorting

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat zijn kruisposten?

Kruisposten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld als je onvoldoende saldo op jouw betaalrekening hebt, een blokkade op een rekeningnummer hebt of als je besluit een incasso terug te draaien.

Wanneer een stornering plaatsvindt zie je in Tellow twee transacties staan. Eerst een afschrijving (-), gevolgd door een bijschrijving (+) omdat het bedrag teruggestort is.

Deze twee transacties bedragen evenveel. Deze transacties heffen elkaar op (+ = -). Wanneer zoiets gebeurt moet je deze transacties weg boeken als 'Kruisposten'.

Hetzelfde principe kan je hanteren wanneer je een product retour gestuurd hebt en het geld terug hebt gekregen van de leverancier of andersom tussen jou en een klant.

💡 Heb je een gedeelte van je inkoopfactuur wat verrekend moet worden met een creditfactuur? Ga dan naar dit artikel.

Kruisposten boeken in Tellow

Je boekt alle twee de transacties op 'Kruisposten'. Dus zowel de bijschrijving als de afschrijving (met hetzelfde bedrag) moeten op 'Kruisposten' geboekt worden.

1. Ga naar 'Transacties'

2. Klik op de afschrijving

3. Klik op 'Kruisposten'

Herhaal deze stap voor de bijschrijving.

Als er een factuur gekoppeld is aan de transactie en je moet het restbedrag nog inboeken op kruisposten, dan kan je de volgende stappen uitvoeren om het correct in te boeken.

1. Ga naar 'Instellingen' -> 'Boekhouding' -> 'Reconciliatie'.

2. Selecteer de transactie

3. Klik op boek als en selecteer kruisposten.

4. Voer het bedrag en de datum in dat je wil boeken.

5. Klik vervolgens op 'Opslaan'

Klaar!