Het is zover: je wilt het vorige jaar goed afsluiten, om zo ook klaar te zijn voor de IB-aangifte. Voor je het fiscale jaar in Tellow sluit, loop je eerst alles in de administratie goed na.

❗️ Let op! Hiervoor heb je de boekhoudfunctie nodig in Tellow. Zet deze aan via 'Instellingen' -> 'Gebruikers en rollen' -> 'Inschakelen'.

Algemene controles in Tellow voor de jaarafsluiting

🔍 Voor het afsluiten van het jaar in Tellow moet in ieder geval het volgende geregeld zijn:

1. Je hebt geen oranje of rode bolletjes meer staan in het menu 'Banktransacties'.
  2. Alle btw-aangiftes zijn vastgelegd. In dit artikel lees je hoe dat moet.
  3. Al je zakelijke bonnen zijn geüpload in Tellow

Specifieke controles in Tellow voor de jaarafsluiting

🔍 We hebben ook een aantal specifieke controles:

1. Was je vóór de startdatum in Tellow al ondernemer? Zorg dan voor een beginbalans in Tellow. Lees hier meer over de 'Beginbalans'.
  2. Heb je overboekingen gedaan van of naar je zakelijke spaarrekening? Controleer dan of deze zijn geboekt als 'Kruisposten', dus niet als privé en ook niet als kosten. Lees in dit artikel hoe je de transactie kan boeken op 'Kruisposten'.
  3. Heb je geld betaald of ontvangen voor je IB of ZvW? Boek deze als privé, dus niet als omzet of kosten. Dit doe je als volgt:

Ga naar 'Banktransacties' en selecteer de transactie waar het omgaat. Kies onderaan voor 'Privé'.

4. Heb je geld betaald of ontvangen voor de btw? Lees hier hoe je dit verwerkt in Tellow.

5. Heb je met je privé auto zakelijke kilometers gereden? Declareer dan € 0,19 per zakelijke kilometer aan je onderneming.

💡 Dit kan door een Excel bestand te maken van de zakelijke kilometers die je hebt gemaakt (volgens de regels van de Belastingdienst, bekijk deze hier). Dit bestand kan je vervolgens uploaden in Tellow, waarna wij deze voor je verwerken.

6. Heb je een auto op naam van de zaak gehad? Zorg dan dat alle kosten op autokosten zijn geboekt en corrigeer eventueel het privé gebruik van de auto.

💡 Een btw privégebruik correctie hoef je alleen maar te maken als je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden met de zakelijke auto. Meer informatie over hoe de berekening gemaakt moet worden, vind je hier.

❗️ Let op! Vind je dit onderwerp lastiger? Vraag je boekhouder dan vooral even om hulp. Je kunt de boekhouder uitnodigen om mee te kijken. Dit kost jou niets extra.

7. Zijn er nog andere zakelijke middelen die je privé hebt gebruikt, zoals bijvoorbeeld een telefoon? Corrigeer dan ook het privé gebruik onder de optie 'Geavanceerd', 'Btw privé gebruik'.

8. Heb je investeringen op de balans staan? Maak in dat geval een memoriaalboeking van je afschrijving. Ga naar de optie 'Geavanceerd' en klik vervolgens op 'Memoriaalboeking'.

💡 Je kan hier meer informatie vinden over wat de Belastingdienst aangeeft over afschrijvingen.

9. Heb je een zakelijke lening en / of Financial Lease? Zorg dat de periodieke betalingen juist zijn geboekt, dus niet als kosten. Let hierbij ook op de rente.

Exportfunctie in Tellow

Het is mogelijk om de boekingen van Tellow te exporteren als CSV bestand of als een Auditfile.

Een CSV bestand is als een soort Excel bestand.
Een Auditfile is handig om de gegevens in een ander boekhoudprogramma te plaatsen.

💡 Ga naar 'Rapportage' in de web-versie van Tellow en kies hier voor de optie 'Exporteren'.

Hoe sluit ik het fiscale jaar in Tellow?

Klopt alles en is het allemaal verantwoord? Dan kan je het jaar gaan afsluiten!

❗️ Let op! Hiervoor heb je de boekhoudfunctie nodig in Tellow. Zet deze aan via 'Instellingen' -> 'Gebruikers en rollen' -> 'Inschakelen'.

🔍 Het fiscale jaar afsluiten in Tellow doe je als volgt:

1. Ga naar 'Geavanceerd'
  2. Ga naar 'Fiscale jaren'
  3. Klik op het slotje om het jaar af te sluiten

❗️ Let op! Als je het jaar afsluit, wordt deze geblokkeerd in Tellow. Het is dan niet meer mogelijk om aanpassingen of toevoegingen te doen in dat jaar.

Gegevens uit Tellow gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting

Pas als je alles gecontroleerd hebt en het jaar is afgesloten in Tellow, kun je de cijfers overnemen in de IB-aangifte. Het is erg belangrijk dat de gegevens in Tellow overeenkomen met dat wat je hebt doorgegeven aan de Belastingdienst.

💡 Wil je er zeker van zijn dat alles klopt? Je kunt de boekhouder uitnodigen om mee te kijken. Dit kost jou niets extra.

Neem contact op met ons support team

Kom je er niet helemaal uit? We're here for you! Open een chat met ons support team, stuur een mail of plan een belafspraak in. We streven ernaar om je binnen 24 uur te beantwoorden.