Het is zover: je wilt het vorige jaar goed afsluiten, om zo ook klaar te zijn voor de IB-aangifte. Wil je zelf het jaar afsluiten, schakel dan de geavanceerde functies van Tellow in. Dit doe je door onder <Instellingen> naar <Gebruikers en Rollen> te gaan.

Let op! Wanneer je toegang krijgt tot de optie <Geavanceerd> kun je o.a. wijzigingen aanbrengen in je Tellow administratie. Enige boekhoudkundige kennis is hierbij wel zo handig. Heb je dit niet? Dan is het beter om hulp te vragen aan een eventuele boekhouder.

Onder <Gebruikers en Rollen>, <Gebruiker uitnodigen> kun je jouw boekhouder uitnodigen om mee te kijken. Dit kost jou niets extra.

Algemene controles

Voor alle gebruikers van Tellow moet in ieder geval het volgende geregeld zijn:

1. Je hebt geen oranje of rode bolletjes meer staan op het tabblad <Transacties>
  2. Alle btw-aangiftes zijn vastgelegd. Onderaan dit artikel lees je hoe dat moet.
  3. Al je zakelijke bonnen zijn geüpload in Tellow

Specifieke controles

Daarnaast hebben we aantal specifieke controles:

1. Was je vóór 1 januari 2019 al ondernemer? Zorg dan voor een beginbalans in Tellow. Lees hier meer over de Beginbalans.
  2. Heb je overboekingen gedaan van of naar je zakelijke spaarrekening? Controleer dan of deze zijn geboekt als <Kruisposten>, dus niet als privé en ook niet als kosten. Lees in dit artikel hoe je dit doet.
  3. Heb je in 2019 geld betaald of ontvangen voor je IB of ZvW? Boek deze als privé, dus niet als omzet of kosten. Dit doe je als volgt:

Ga naar <Transacties> en selecteer de transactie waar het omgaat. Kies onderaan voor <Privé>.

4. Heb je in 2019 geld betaald of ontvangen voor de btw? Lees hier hoe je dit verwerkt in Tellow.

5. Heb je in 2019 met je privé auto zakelijke kilometers gereden? Declareer dan € 0,19 per zakelijke kilometer aan je onderneming.

Dit kan door een Excel bestand te maken van de zakelijke kilometers die je hebt gemaakt (volgens de regels van de Belastingdienst, bekijk deze hier). Dit bestand kan je vervolgens uploaden in Tellow, waarna wij deze voor je verwerken.

6. Heb je in 2019 een auto op naam van de zaak gehad? Zorg dan dat alle kosten op autokosten zijn geboekt en corrigeer eventueel voor privé gebruik van de auto.

Zo'n correctie hoef je alleen maar te maken als je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden met de zakelijke auto. Meer informatie over hoe de berekening gemaakt moet worden, vind je hier. De correctie voor de auto moet vervolgens handmatig geboekt worden in het <Memoriaal>.

De correctie voor het privé gebruik kan gedaan worden via punt 7 hieronder.

Let op! Vind je dit onderwerp lastiger? Vraag je boekhouder dan vooral even om hulp.

7. Zijn er nog andere zakelijke middelen die je privé hebt gebruikt, zoals bijvoorbeeld een telefoon? Corrigeer dan ook het privé gebruik onder de optie <Geavanceerd>, <Btw privé gebruik>.

8. Heb je investeringen op de balans staan? Maak in dat geval een memoriaalboeking van je afschrijving. Ga naar de optie <Geavanceerd> en klik vervolgens op <Memoriaalboeking>.

Voor de regels over afschrijvingen kan je hier meer informatie vinden.

9. Heb je een zakelijke lening en / of Financial Lease? Zorg dat de periodieke betalingen juist zijn geboekt, dus niet als kosten. Let hierbij ook op de rente.

In ons Helpcenter onder het tabblad <Transacties> vind je verschillende artikelen over het omgaan met leningen en Financial Lease.

Exportfunctie

Het is mogelijk om de boekingen van Tellow te exporteren als CSV bestand of als een Auditfile.

Ga naar <Rapportage> in de web-versie van Tellow en kies hier voor de optie <Exporteren>.

Afsluiten

Als alles helemaal klopt, kun je het jaar afsluiten. Eindelijk!

Doe dit als volgt:

1. Ga naar <Geavanceerd>
  2. Ga naar <Fiscale jaren>
  3. Sluit een jaar af door op het rode slotje te drukken

Let op! Als je het jaar afsluit, wordt deze geblokkeerd in Tellow. Het is dan niet meer mogelijk om aanpassingen of toevoegingen te doen in dat jaar.

Pas als het jaar echt is afgesloten in Tellow, kun je de cijfers overnemen in de IB-aangifte. Het is namelijk erg belangrijk dat Tellow klopt met dat wat je hebt doorgegeven aan de Belastingdienst.