Hoe verwerk ik een credit inkoopfactuur?

Creditfactuur | Inkoop | | Bijschrijving | Terug betaling | Uploaden | Leverancier

Xander avatar
Geschreven door Xander
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Stel, je hebt iets gekocht voor 100 euro bij een leverancier en de inkoopfactuur/bon in Tellow gezet.

Later krijg je, om welke reden dan ook, geld teruggestort van de leverancier. Hier hoor je dan ook een credit inkoopfactuur van te krijgen.

Normaal gesproken ga je dan naar de transactie. Er wordt je dan gevraagd of deze transactie 'Zakelijk' of 'Privé' was. Kies je voor 'Zakelijk' dan upload je in het volgende scherm meestal de bijbehorende bon/factuur.

Nu is er één probleem...

In dit geval is de transactie een bijschrijving (een positief bedrag), waardoor het systeem denkt dat het inkomsten zijn en er dus een verkoopfactuur bijhoort.

Om het toch goed te verwerken hebben wij voor credit inkoopfacturen een ander stappenplan:

Hoe kan ik een credit inkoopfactuur verwerken?

Als je geld terug krijgt van een leverancier ontvang je altijd een creditfactuur. De verwerking ervan is bijna hetzelfde als een normale bon, maar met een paar twists:

1. Klik op 'Bon uploaden' en selecteer het credit inkoopfactuur bestand.

2. Binnen enkele seconden leest Tellow het bestand uit en word je doorgestuurd naar het verwerkingsscherm.

3. Klik op de 'Credit' knop en zet deze hiermee aan.

4. Klik op 'Items' en zorg ervoor dat het bedrag zonder een min-teken is ingevuld.

5. Selecteer de juiste kostensoort bij 'Type kosten'. Bekijk hier een uitleg van de verschillende kostensoorten.

6. Check het totaalbedrag en btw, klopt alles? Klik dan op 'Boeken' en je bon is ingeboekt. Toch een foutje gemaakt? Kan gebeuren, bekijk hier hoe je een inkoopfactuur wijzigt.

7. Ga naar 'Transacties'

8. Klik op de transactie (bij-schrijving)

9. Klik op 'Zakelijk' en klik de factuur aan. Klaar!