Alle collecties
Offertes en facturen
Hoe ga ik om met het versturen van facturen naar het buitenland (binnen EU)?
Hoe ga ik om met het versturen van facturen naar het buitenland (binnen EU)?

BTW | Binnen EU | Buiten EU | Fictieve BTW | Buitenland | Factuur | Rubrieken

Xander avatar
Geschreven door Xander
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij het versturen van facturen naar het buitenland gelden er over het algemeen aanvullende (factuur)eisen. Hieronder hebben we een aantal punten opgeschreven waar je rekening mee moet houden.

Factuur sturen naar het buitenland (persoon)

Bij het versturen van een factuur naar een persoon in het buitenland zijn er geen aanvullende (factuur)eisen. Je verstuurt een "normale" factuur waarin je de Nederlandse btw in rekening brengt.

Factuur sturen naar het buitenland (bedrijf)

Bij het versturen van een factuur naar een bedrijf in het buitenland is het verplicht om het btw-nummer van het buitenlandse bedrijf (jouw klant) op de factuur te vermelden. Op de website van de Europese Commissie is het btw-nummer te controleren.

In de meeste gevallen hoef je geen btw in rekening te brengen, omdat de btw verlegd is. Bij sommige diensten in het buitenland moet je wél btw in rekening brengen. Op de website van de Belastingdienst vind je de uitzonderingen. 

Belastingdienst

Wanneer je facturen binnen de EU hebt verstuurd, geef je dit aan op je eigen belastingaangifte als een Intra Communautaire Prestatie (ICP). Daarnaast vul je de opgaaf ICP in.Factuur opmaken in Tellow voor een buitenlands bedrijf

  1. Ga naar 'Verkoop' en 'Facturen

  2. Kies voor 'Factuur opmaken' en selecteer het juiste bedrijf 

  3. Vermeld het totaalbedrag exclusief btw en geef bij btw-percentage aan: 'Verkopen binnen de EU'

💡 Mocht je te maken krijgen met dit soort verkopen en vind je dit onderwerp lastig? Dan raden we je aan om een boekhouder mee te laten kijken of alles op de juiste manier gedaan is. Heb je geen boekhouder? Kijk dan snel naar de voordelen van Tellow Compleet.

Was dit een antwoord op uw vraag?