Alle collecties
De Belastingdienst
Wat is fictieve btw? Hoe gaat Tellow om met inkoopfacturen uit het buitenland?
Wat is fictieve btw? Hoe gaat Tellow om met inkoopfacturen uit het buitenland?

Btw | Binnen EU | Buiten EU | Fictieve btw | Buitenland | Factuur | Rubrieken

Maron avatar
Geschreven door Maron
Deze week bijgewerkt

Als ondernemer bestel je wel eens een product bij een andere ondernemer in het buitenland.Β Als je het btw-nummer van jouw onderneming doorgeeft aan die partij, dan hoef je geen btw te betalen.

❗️Let op! Dit gaat niet op voor grote buitenlandse ondernemingen die vaak toch een Nederlands btw-nummer hebben en hierdoor wel gewoon 21% btw rekenen.


Er staat geen btw op mijn factuur aangegeven

Als je geen btw hoeft te betalen zal je een factuur ontvangen met 0% btw of btw verlegd. Ondanks dat er 0% btw op de factuur aangegeven kan dit verwerkt worden in Tellow met fictieve btw. Bij de boeking staat "BTW (binnen / buiten de EU)" aangegeven.

Waarom fictieve btw?

Fictieve btw ontstaat omdat het product / dienst fictief belast is volgens de Belastingdienst. In de meeste gevallen mag je de btw ook weer terugvragen op de aangifte. Dit wordt door Tellow automatisch gedaan. De btw kan je vinden op je aangifte omzetbelasting in de categorie 4a (inkoop uit landen buiten de EU) en 4b (inkoop uit landen binnen de EU). Het terug te vragen bedrag wordt meegenomen bij rubriek 5b (Voorbelasting).

Daarnaast is fictieve btw voor de Belastingdienst een controlemiddel. Zij krijgen gegevens door vanuit andere landen voor de diensten en matchen deze met gegevens die in hun systemen bekend zijn. Daarom vragen ze je om het toch op te geven. Mochten hier verschillen inzitten, dan kan er een vragenbrief komen vanuit de Belastingdienst.Β 

πŸ” Klik hier voor meer informatie over inkoop uit het buitenland.

❗️Let op! Boek je de bon zorg ervoor dat je het bedrag 'Exclusief btw' aangeeft.

Er staat wel btw op mijn factuur aangegeven

Is de factuur afkomstig uit het buitenland maar staat hier wel btw op aangegeven? Controleer dan eerst of het btw-nummer een buitenlands btw-nummer is.

πŸ’‘ Dit kan je zien aan de landcode van het btw-nummer. Voorbeelden hiervan zijn:

  • DE - Duitsland

  • FR - Frankrijk

  • GB - Verenigd Koninkrijk

  • IE - Ierland

Is het btw-nummer afkomstig uit het buitenland? Dan betekend dat dat je in dit land de btw al hebt betaald. Het is dan niet mogelijk de btw mee te nemen op de Nederlandse btw-aangifte. Je kan de btw dan terugvragen in het desbetreffende land. Dit kan je doen via de Belastingdienst.

❗️ Let op! De factuur moet in dit geval op 0% btw geboekt worden in Tellow. Anders zal de btw alsnog meegenomen worden op de aangifte.
​
Wil je hier meer lezen over hoe je de btw kan terugvragen in het desbetreffende land? Lees hier onze blog.

Was dit een antwoord op uw vraag?