Tellow rekent jouw btw-aangifte uit aan de hand van de inkoop- en verkoopfacturen die opgevoerd worden in jouw account.
Heb je het gevoel dat de bedragen in jouw aangifte niet helemaal kloppen? Je kan als eerste controleren of je alle inkoop- en verkoopfacturen hebt geüpload.

Daarna kan je alle bedragen van de btw-aangifte ook controleren. Je hebt hiervoor de boekhoudrol nodig. In dit artikel onder het kopje <Jezelf toegang geven> staat uitgelegd hoe je dit precies doet.

Nu kunnen we de informatie gaan opzoeken!

1. Omzet (zoals in Rubriek 1 in de btw-aangifte)
  • Ga naar <Rapportage>
  • Ga naar <Winst&Verlies>
  • Klik op <Filter opties> en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen
  • Als je nu bijvoorbeeld op "Omzet Hoog" klikt, dan zie je welke facturen hieronder vallen.

2.  Voorbelasting

• Ga naar <Rapportage>
  • Klik op <Filter opties> en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen
  • Ga naar het kopje <Belastingen>
  • Als je nu op "Voorbelasting" klikt dan zie je vanuit welke facturen je btw terugkrijgt.

3. Correctie eerdere kwartalen

De aangifte omzetbelasting is op basis van de gegevens die je op dat moment hebt geüpload in Tellow. Hierbij is de factuurdatum op de bon of factuur leidend voor de periode van de aangifte. Op het moment dat de factuurdatum 31-3-2019 is, dan valt hij in het 1e kwartaal voor de aangifte.
Een "Correctie eerdere kwartalen" is alleen zichtbaar als je een aangifte hebt vastgelegd in Tellow en op een later moment nog bonnen of facturen hebt toegevoegd over deze vastgelegde periode.

Hoe kan je nu bekijken waar deze correctie vandaan komt?

Bijvoorbeeld: "Correctie eerdere kwartalen"  van btw-aangifte van kwartaal 2 op de Voorbelasting

1. Ga naar de btw aangifte (een kwartaal eerder) [Je wilt de "correctie eerdere kwartalen" bekijken van btw-aangifte van kwartaal 2, dan ga je naar de btw aangifte van kwartaal 1]
  2. Kijk naar het bedrag wat is vastgelegd
  3. Zoek de Voorbelasting van kwartaal 1 [Zie hierboven hoe je dat precies doet]
  4. Kijk naar het bedrag wat hier nu als totaal staat
  5. Het verschil tussen het bedrag op de aangifte en het bedrag wat er nu staat bij Voorbelasting is je " correctie eerdere kwartalen"

*Uitzondering "Correctie eerdere kwartalen"De aangifte die in Tellow staat heb jij laten opvoeren door Support, deze aangifte verschilt van de aangifte die Tellow voor jou had klaargezet.  Dit verschil wordt automatisch geboekt in het volgende kwartaal onder "Correctie eerdere kwartalen".