De Belastingdienst
Hoe is mijn btw-aangifte opgebouwd?

btw aangifte | omzet | correctie vorige kwartalen | voorbelasting

Xander avatar
Geschreven door Xander
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De btw-aangifte is opgebouwd uit alle inkoopfacturen (kosten) en verkoopfacturen (omzet) die jij in Tellow hebt gezet. Aan de hand van deze gegevens zet Tellow de btw-aangifte voor je klaar.

๐Ÿ’ก Controleer of alle inkoop- en verkoopfacturen verwerkt zijn in Tellow. Zo weet je zeker dat alle gegevens zijn meegenomen in de aangifte.

โ€‹

Omzet en btw

De omzet in de btw-aangifte komt van alle verkoopfacturen die je in Tellow hebt staan van dat kwartaal. Bijvoorbeeld bij de btw-aangifte van kwartaal 1, zijn alle verkoopfacturen meegenomen uit kwartaal 1.
Dit wordt in de aangifte gesplitst in omzet en btw.

๐Ÿ” Wil je de omzet in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'ย

2. Ga naar 'Winst&Verlies'

3. Klik op 'Filter opties' en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen

4. Als je nu bijvoorbeeld op 'Omzet Hoog' klikt, dan zie je welke facturen hieronder vallen.

Verleggingsregelingen binnenland

Heb jij inkoopfacturen in Tellow staat waarop de btw naar jou is verlegd? Dan komt dit onder "Verleggingsregelingen binnenland" te staan.

๐Ÿ’ก Je zal zien dat hier het bedrag ook verdeeld is in omzet en btw net als bij jouw verkoopfacturen. De btw staat ook onder rubriek 5b (voorbelasting). Je hoeft de btw die naar jou verlegd is dus niet terug te betalen aan de Belastingdienst.

๐Ÿ” Wil je de verleggingsregelingen binnenland in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'

2. Klik op 'Filter opties' en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen

3. Ga naar het kopje 'Belastingen'

4. Klik nu op 'Te betalen omzetbelasting (verlegd)' dan zie je vanuit welke facturen de btw verlegd is.

Prestaties naar of in het buitenland

Verkoop jij diensten of producten aan een opdrachtgever buiten Nederland? Dan komt dit bij rubriek 3 te staan in de btw-aangifte.

Je ziet dat hier geen btw bij staat. Dit komt doordat de btw verlegd is naar de opdrachtgever.

๐Ÿ’ก Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de Belastingdienst.

๐Ÿ” Wil je de prestaties naar of in het buitenland in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'

2. Ga naar 'Winst & verlies'

3. Klik op 'Filter opties' en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen

4. Ga naar het kopje 'Netto-omzet'

5. Klik op 'Omzet (Klant binnen / buiten EU)' dan zie je alle facturen naar het buitenland

Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht

Als jij iets koopt uit een ander land komt bij rubriek 4 te staan op de aangifte.

๐Ÿ’ก Er staat geen btw op de factuur die jij ontvangt, maar dit zie je wel terug in de aangifte. Dit heet fictieve btw.

๐Ÿ” Wil je de prestaties vanuit het buitenland aan u verricht in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'

2. Klik op 'Filter opties' en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen

3. Ga naar het kopje 'Belastingen'

4. Klik op 'Te betalen omzetbelasting (verlegd binnen / buiten EU)' dan zie je vanuit welke facturen de btw verlegd is.

Voorbelasting

De voorbelasting is opgebouwd uit de inkoopfacturen die in Tellow staan. De btw die je hierover betaald hebt kan je terugvragen in de aangifte als 'Voorbelasting'. Dit is terug te vinden in de aangifte bij rubriek 5b.

๐Ÿ” Wil je de voorbelasting in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'

2. Klik op 'Filter opties' en selecteer het kwartaal waar je aangifte over gaat doen

3. Ga naar het kopje 'Belastingen'ย

4. Klik op 'Voorbelasting' dan zie je vanuit welke facturen je btw terugkrijgt.ย

Correctie eerdere kwartalen

De aangifte omzetbelasting is op basis van de gegevens die je op dat moment hebt geรผpload in Tellow. Hierbij is de factuurdatum op de bon of factuur leidend voor de periode van de aangifte. 'Correctie eerdere kwartalen' komt alleen voor als je een aangifte hebt vastgelegd in Tellow en op een later moment nog bonnen of facturen hebt toegevoegd over deze vastgelegde periode.

๐Ÿ’ก Voorbeeld: Je hebt de btw-aangifte van kwartaal 1 vastgelegd in Tellow en ingediend bij de Belastingdienst. Later kom je er achter dat je een inkoopfactuur van 15 februari nog niet in Tellow had staan. Deze zet je later alsnog in Tellow. Dit zal dan als 'Correctie eerdere kwartalen' op de aangifte van kwartaal 2 komen te staan onder 'Voorbelasting'.

๐Ÿ” Wil je de correctie eerdere kwartalen in jouw aangifte controleren? Volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar de btw-aangifte van het voorgaande kwartaal.
    ๐Ÿ’ก Wil je de correctie eerdere kwartalen bekijken van btw-aangifte van kwartaal 2, dan ga je naar de btw aangifte van kwartaal 1.

2. Kijk naar het bedrag wat is vastgelegdย

3. Zoek de 'Voorbelasting' van kwartaal 1 (Zie Voorbelasting hierboven)

4. Kijk naar het bedrag wat hier nu als totaal staat

5. Het verschil tussen het bedrag op de aangifte en het bedrag wat er nu staat bij 'Voorbelasting' is je 'Correctie eerdere kwartalen'.

*Uitzondering correctie eerdere kwartalen: De aangifte die in Tellow staat heb je handmatig aangepast. Deze aangepaste aangifte verschilt van de aangifte die Tellow voor jou had klaargezet. Dit verschil wordt automatisch geboekt in het volgende kwartaal onder 'Correctie eerdere kwartalen'.