Wanneer je kwartaalaangifte wilt gaan doen, is het mogelijk dat je te maken krijgt met voorbelasting. Hieronder leggen we je uit hoe Tellow hiermee omgaat.

Wat is voorbelasting?

In sommige gevallen mag je de btw die je betaalt hebt (bijvoorbeeld bij het inkopen van kantoorartikelen), terugvragen bij de Belastingdienst. Dit krijg je dan aan het einde van het kwartaal terug.

Hoe verwerkt Tellow de voorbelasting?

Tellow neemt de btw op jouw inkoopfacturen over en zet dit automatisch voor je klaar in het aangifteformulier in Tellow. Je kan de voorbelasting terugvinden bij rubriek 5b.

💡 In sommige gevallen zal een inkoopfactuur zonder voorbelasting worden verwerkt in Tellow. Dit ligt bijvoorbeeld aan welke soort kosten het zijn. Is de factuur geboekt als representatiekosten? Dan zal er geen voorbelasting meegenomen worden in de btw-aangifte.

Hoe werkt voorbelasting in de btw-aangifte?

In de btw-aangifte wordt er gekeken hoeveel btw jij terugkrijgt (voorbelasting) en hoeveel jij moet afdragen (omzet).

Is de hoeveelheid btw die je terugkrijgt hoger dan de btw die je moet afstaan , dan staat er onderaan het formulier: nog te ontvangen.
Is de hoeveelheid btw die je moet afdragen hoger dan de btw die je terugkrijgt, dan staat er onderaan het formulier: nog te betalen

In dit laatste geval moet je niet vergeten om het bedrag (voor de deadline) zelf over te maken naar de Belastingdienst.

Waar kan ik de voorbelasting controleren?

❗️Let op! Hiervoor heb je de boekhoudfunctie nodig. Zet deze aan via 'Instellingen'-> 'Gebruikers en rollen' -> 'Inschakelen'.

🔍 Wil je controleren bij welke facturen er voorbelasting is verwerkt in Tellow? Volg dan de volgende stappen.

1. Ga naar 'Rapportage'
  2. Kies voor 'Actuele balans' en selecteer met de knop 'Filter opties' het kwartaal waarvan je de voorbelasting wil controleren
  3. Klik op het kopje 'Voorbelasting'

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle facturen die in Tellow verwerkt zijn met voorbelasting.

Neem contact op met ons support team

Kom je er niet helemaal uit? We're here for you! Open een chat met ons support team, stuur een mail of plan een belafspraak in. We streven ernaar om je binnen 24 uur te beantwoorden.