Inhoudsopgave

1. Overzicht van de functionaliteit

2. Gebruikmaken van Bon uploaden

3. FAQ

1. Het systeem geef aan dat er nog gegevens missen, hoe pas ik het aan?

2. Het bedrag klopt niet, hoe pas ik het aan?

3. Welke kostensoort moet ik selecteren?

4. Welk btw-tarief moet ik selecteren?

5. Hoe kan ik een credit inkoopfactuur verwerken?

Overzicht van de functionaliteit

Met de functie Bon uploaden kun je met behulp van ons slimme systeem gemakkelijk en snel inkoopfacturen inboeken. Jij uploadt de bon en ons systeem leest het voor je uit en zet de bon ingevuld voor je klaar. Je hoeft in de meeste gevallen alleen nog de kostensoort aan te geven om de boeking compleet te maken.

De functie Bon uploaden is opgesteld uit de volgende onderdelen:

Bedrijfsnaam

Hier zie je de bedrijfsnaam van de leverancier

Credit aan/uit knop

Hiermee kun je aangeven of het een credit inkoopfactuur is of niet. Bekijk hier hoe je een credit inkoopfactuur kan verwerken.

Gegevens

Hieronder vallen factuurgegevens zoals leveranciersnaam, factuurnummer en factuurdatum. Deze kun je hier ook aanpassen.

Items

Hieronder zie je de factuurregels en kun je eventueel regels aanpassen of toevoegen. Ook kun je hier het btw-tarief wijzigen. Bekijk hier een uitleg over de verschillende btw-tarieven.

Type kosten

Hier kun je de kostensoort selecteren die past bij de inkoopfactuur. Bekijk hier een uitleg van de verschillende kostensoorten.

Subtotaal en totaal

Hier zie je het subtotaal, het overgenomen btw-tarief en het totale factuurbedrag.

Gebruikmaken van Bon uploaden

De meeste gebruikers vinden het fijn om vanuit een transactie een bon te uploaden, maar je kunt ook altijd de Bon uploaden knop linksboven in de app gebruiken. Voor beide gevallen volg je dezelfde stappen:

1. Zodra je op Bon uploaden of Upload een factuur (vanuit een transactie) hebt geklikt selecteer je het bestand dat op je computer staat.

2. Binnen enkele seconden leest Tellow het bestand uit en word je doorgestuurd naar het verwerkingsscherm.

3. Selecteer de juiste kostensoort bij Type kosten. Bekijk hier een uitleg van de verschillende kostensoorten.

4. Check het totaalbedrag en btw, klopt alles? Klik dan op Boeken en je bon is ingeboekt. Toch een foutje gemaakt? Kan gebeuren, bekijk hier hoe je een inkoopfactuur wijzigt.

FAQ

Het systeem geeft aan dat er nog gegevens missen, hoe pas ik het aan?

Het bedrag klopt niet, hoe pas ik het aan?

Welke kostensoort moet ik selecteren?

Welk btw-tarief moet ik selecteren?

Hoe kan ik een credit inkoopfactuur verwerken?

Het systeem geef aan dat er nog gegevens missen, hoe pas ik het aan?

Soms kan het gebeuren dat niet alle gegevens herkent worden. Het veld wat nog gegevens nodig heeft wordt dan rood omcirkeld. Door de gegevens in te vullen zal de rode omcirkeling verdwijnen en is je bon klaar om opgeslagen te worden.

Tip: Heb je een bon zonder factuurnummer? Vul dan een 0 in bij het factuurnummer veld.

Het bedrag klopt niet, hoe pas ik het aan?

Door op het Items veld te klikken open je dit gegevensveld en kun je het bedrag wijzigen.

Tip: In sommige gevallen ontvang je op dezelfde factuur ook geld terug wat niet belast is. Hierbij kun je denken aan statiegeld, emballage of een korting als je eerder betaald (kredietbeperkingstoeslag). Voeg hiervoor een nieuwe regel toe, vul het bedrag negatief in en selecteer Geen BTW bij het btw-percentage.

Welke kostensoort moet ik selecteren?

Het kan soms even lastig zijn om de juiste kostensoort te kiezen, daarom hebben we in dit artikel een overzicht gemaakt waarin we alles op een rijtje zetten.

Welk btw-tarief moet ik selecteren?

Per factuuritem is het mogelijk om een btw-tarief te selecteren. Bekijk hieronder welke je toe kan passen:

• 21% - Toe te passen op diensten en goederen belast met 21% btw

• 9% - Toe te passen op diensten en goederen belast met 9% btw

• Geen BTW - Toe te passen op factuuritems waarbij je geen btw wilt toepassen

• PrivĂ©gebruik - Toe te passen op het bedrag van de factuur dat je privĂ© gaat gebruiken

• Binnen EU - Toe te passen op inkoopfacturen uit het buitenland, binnen de EU

• Buiten EU - Toe te passen op inkoopfacturen uit buitenland, buiten de EU

• Verlegd - Als de btw naar jou is verlegd

Tip: Wil je meer informatie over buitenlandse facturen? Bekijk dan dit hulpartikel.

Hoe kan ik een credit inkoopfactuur verwerken?

Als je geld terug krijgt van een leverancier ontvang je altijd een creditfactuur. De verwerking ervan is bijna hetzelfde als een normale bon, maar met een paar twists:

1. Zodra je op Bon uploaden of Upload een factuur (vanuit een transactie) hebt geklikt selecteer je het credit inkoopfactuur bestand.

2. Binnen enkele seconden leest Tellow het bestand uit en word je doorgestuurd naar het verwerkingsscherm.

3. Klik op de Credit knop en zet deze hiermee aan.

4. Klik op Items en zorg ervoor dat het bedrag zonder een min-teken is ingevuld.

5. Selecteer de juiste kostensoort bij Type kosten. Bekijk hier een uitleg van de verschillende kostensoorten.

6. Check het totaalbedrag en btw, klopt alles? Klik dan op Boeken en je bon is ingeboekt. Toch een foutje gemaakt? Kan gebeuren, bekijk hier hoe je een inkoopfactuur wijzigt.