Hoe verwerk ik verkopen via bol.com?

Bol.com | bol | verrekening

RenΓ© avatar
Geschreven door RenΓ©

Ga meteen naar de stap waar je gebleven was:

Bol.com facturen verwerken in Tellow Β

Verkoop jij producten via bol.com? Dan krijg jij een factuur van Bol.com waar zowel de omzet (wat je hebt verkocht via Bol.com) als kosten (het bedrag dat Bol.com jou rekent) opstaan. Dit artikel helpt jou om dit correct te verwerken in Tellow.

Stap 1: Maak een verkoopfactuur

Om de omzet in Tellow te verwerken moet je een verkoopfactuur opstellen in Tellow:

1. Ga naar 'Verkoop' en 'Facturen'.

2. Klik op 'Factuur opmaken'.

3. Maak een contact aan voor Bol.com of selecteer Bol.com als contact.
    πŸ’‘ Let op! De factuur hoef je niet te versturen naar Bol.com. Het is puur voor je eigen administratie.

4. Vul de datum in.
    πŸ’‘ Zorg dat je een factuurdatum kiest die bij de factuurperiode van de Bol.com factuur hoort (bijv. de factuurperiode is in oktober, dan kan de factuurdatum op 01/10/2022 worden geplaatst)

5. Vermeld bij de omschrijving bijvoorbeeld: Omzet Oktober

6. Neem het totaalbedrag van jouw opbrengsten van de Bol.factuur over ( πŸ” zie factuur van bol ➁)

7. Kies het btw-tarief

8. Klik op 'Definitief maken'

9. Koppel de transactie(s) aan de verkoopfactuur.

Voorbeeld verkoopfactuur

Wat je zal opvallen is dat het totaalbedrag van de transactie(s) van Bol.com minder is dan het bedrag op de gemaakte verkoopfactuur. Dit is omdat Bol.com geld in rekening brengt aan jou, voor de producten die je op hun site verkoopt. Dit gaan we oplossen door de factuur van Bol.com te uploaden als inkoopfactuur.
​

Stap 2: Upload de factuur van Bol.com als inkoopfactuur

Upload de factuur ( πŸ” zie onderstaande foto) van Bol.com als inkoopfactuur via 'Bon uploaden'
​
​

Factuur Bol.com

1. Ga naar 'Inkoop' en 'Facturen'

2. Klik op 'Bon uploaden'.

3. Selecteer de Bol.com factuur.

4. Controleer of de gegevens overeen komen met de factuur. βž€
    Zo niet, dan kan je de gegevens wijzigen.
    ​Tip: De grootboekrekening mag op 'Verkoopkosten'

5. Als de gegevens kloppen, dan kan je de factuur 'Boeken'
    ​

Stap 3 & 4: Verreken het openstaande bedrag van de verkoopfactuur

Hierna ga je de facturen met elkaar verrekenen. Na het verrekenen ben je helemaal klaar! 🎊
​

Optioneel: Controleer de boeking

Wil je controleren of het klopt? Dat kan als volgt:

1. Ga naar 'Rapportage'.

2. Ga naar 'Mutatiekaart'.

3. Selecteer 'Verrekeningen'.

4. Als het goed is zie je nu geboekte bedrag (Stap 3 & 4) zowel bij de debit- als de credit-kant staan, in dit voorbeeld zou dat €925,77 zijn.