Hoe boek ik een verrekening van facturen?

Verrekenen | credit | inkoop | verkoop

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat zijn verrekeningen

Het kan voorkomen dat er een factuur is gemaakt die niet volledig betaald hoeft te worden. Voor het restbedrag krijg je dan een creditfactuur. Dan staat er bij je facturen een (gedeeltelijk) te betalen factuur en een te ontvangen creditfactuur. Deze facturen moeten dan met elkaar verrekend worden.

Hoe maak je verrekeningen in Tellow?

Instructie video

1. Ga naar 'Instellingen'

2. Klik vervolgens op 'Boekhouding'

3. Kies voor 'Reconciliatie'

4. Kies voor 'Inkoop' of 'Verkoop' (afhankelijk van het type factuur)

5. Klik op de factuur die je wil verrekenen

6. Scroll naar beneden naar het kopje 'Verschil boeken'

7. Kies vervolgens onder 'Boek als' voor 'Verrekeningen'

8. Vul alle velden in waaronder omschrijving, datum en bedrag

💡 Zet bij de omschrijving de nummers van de facturen, dit is later wel zo overzichtelijk in je administratie.

9. Herhaal stap 1 t/m 8 bij de creditfactuur

Let op! Bij een verrekening moeten de bedragen bij beide facturen gelijk zijn.

Optioneel: Controleer de boeking

🔍 Wil je controleren of het klopt? Dat kan als volgt:

1. Ga naar 'Rapportage'.

2. Ga naar 'Mutatiekaart'.

3. Selecteer 'Verrekeningen'.

4. Als het goed is zie je nu geboekte bedrag zowel bij de debit- als de credit-kant staan, in dit voorbeeld zou dat €94,38 zijn.