Naar de hoofdinhoud
Wat is een suppletie?

Btw-aangifte | corrigeren | correctie

X
Geschreven door Xander
Meer dan een week geleden bijgewerkt

💡 Wil je weten hoe je een betaalde/ontvangen suppletie verwerkt, bekijk dan dit hulpartikel.


Wat is een suppletie?

De suppletie is een correctie van de aangifte omzetbelasting. Je kan met een suppletie het lopende aangifte jaar of een aangifte tot 5 jaar terug corrigeren. Wanneer je een btw-aangifte wilt corrigeren stuur je een 'suppletie omzetbelasting' naar de Belastingdienst.

Een suppletie is het verschil tussen wat er in Tellow staat aan gegevens (verkoop- en inkoopfacturen) en de gegevens in de btw-aangifte(s) onder het kopje 'Belasting' en 'Btw-aangifte'. 


Hoe ontstaat de suppletie?

Dit verschil kan bijvoorbeeld komen door een verkoopfactuur te uploaden in Tellow nadat de btw-aangifte is gedaan.
💡 Je hebt dan in dit voorbeeld te weinig btw aangegeven (want de btw-aangifte is al ingeleverd en eigenlijk zou er nog extra omzet gerekend moeten worden).

Suppletie betekent dan ook letterlijk toevoeging. Met een suppletie doe je dus een toevoeging aan de bestaande aangifte. 

Heb je te veel of te weinig btw aangegeven? Dan doe je een suppletie. In de suppletie geef je de juiste bedragen aan. De suppletie overschrijft dan de eerder aangegeven bedragen bij de Belastingdienst.

Hoe ziet de suppletie eruit in Tellow?

Als je alle kwartalen hebt vastgelegd en er blijkt een correctie te zijn creëert Tellow automatisch een suppletie over het boekjaar. 

De suppletie staat onder het kopje 'Belasting' en 'Btw-aangifte' en wordt aangegeven met 'Suppletie'. Klik hierop.

Je ziet het volgende:


Let de suppletie vast in Tellow. Klik rechts op de paarse knop met 'Suppletie vastleggen'.

Vervolgens kan je de gegevens (cijfers) direct overnemen bij het formulier 'Suppletie omzetbelasting' van de Belastingdienst

Mijn suppletie is €1?

De suppletie kan €1 zijn door de afronding in Tellow. Bij het doen van jouw btw-aangifte mag je in jouw voordeel afronden, bijvoorbeeld als er bij de “Voorbelasting” een bedrag staat van €16,50 dan mag je hier €17 euro invullen. Dit doet Tellow automatisch voor jou.
Nu kan het zo zijn dat het hele jaar meerdere aangiftes in jouw voordeel zijn afgerond, hierdoor is er aan het einde van het jaar te veel aangegeven. Hier komt de €1 suppletie dan vandaan!

Je kan deze €1 meenemen in jouw volgende btw-aangifte.

Hoe doe je dat precies?

1. Leg de aangifte van het kwartaal vast zoals deze is, klik op 'Vastleggen'

2. Neem de cijfers over van Tellow naar de Belastingdienst

3. Vul bij de Belastingdienst één euro meer of minder in bij 'Voorbelasting'

❗️Als de suppletie één euro te ontvangen is, dan vul je één euro meer in bij 'Voorbelasting'

Als de suppletie één euro te betalen is, dan vul je één euro minder in bij 'Voorbelasting'


4. Betaal het bedrag of wacht totdat je het bedrag hebt ontvangen

5. Koppel de transactie aan de aangifte en het restant aan de suppletieKan ik de suppletie uit Tellow verwijderen?

Wij willen er natuurlijk voor zorgen dat jouw boekhouding klopt. Aangezien de suppletie een verschil in gegevens aangeeft, kan je deze niet zomaar verwijderen.

Wat kan je wel doen om de suppletie op €0,- te krijgen? Kijk of alle gegevens die je hebt gebruikt voor het invullen van de Belastingdienst ook in Tellow staan.

Denk hier bijvoorbeeld aan privé boekingen of andere boekingen die jouw boekhouder misschien heeft gemaakt. Plaats deze ook in Tellow en de suppletie zal dan weg moeten vallen!💡 Nog geen boekhouder? Upgrade snel naar Compleet om in contact te komen met jouw boekhouder!

Was dit een antwoord op uw vraag?