Representatiekosten is een opvallende kostenpost binnen de Tellow-boekhouding. Dit komt door twee oorzaken:

  • BTW wordt niet afgetrokken in Tellow
  • Representatiekosten staan voor 100% in Tellow maar mogen fiscaal, meestal, maar voor 80% worden afgetrokken.

De BTW van Representatiekosten is in 90% van de gevallen niet aftrekbaar voor de ondernemer. Daarom heeft Tellow gekozen om in alle gevallen geen representatiekosten af te trekken.

Voor representatiekosten gelden dus andere regels dan voor ‘gewone’ bedrijfskosten. De kosten van een representatiekosten (dus niet de BTW) mogen wel worden opgevoerd als bedrijfsmatige kosten. Echter mag dit niet volledig.

Er zijn twee mogelijkheden om deze bedrijfskosten ten laste van de winst op te voeren:

  1. Drempelbedrag maar daarna volledige aftrekTot de drempel van € 4.500,- zijn kosten voor lunches niet aftrekbaar. Haal je deze drempel wel dan mag je over het meerdere 100% van de kosten ten laste van de winst opvoeren. Deze variant is voor de doorsnee ZZP’er niet aantrekkelijk, de drempel is simpelweg te hoog...
  2. Geen drempelbedrag maar beperkte aftrek. De meest gebruikte variant is om te kiezen voor gedeeltelijk aftrek ten laste van je winst. Bij deze variant mag je 80% opvoeren als kosten en ten laste van de winst laten gaan. Het restant (20%) is dan voor eigen rekening.

Vanuit Tellow laten we voor de volledige representatiekosten voor een volledige 100% in de boekhouding staan. De klant of boekhouder kan tijdens de IB-aangifte zelf kiezen welke van de twee oplossingen hierboven kiest.

Heeft u het antwoord gevonden?