Hoe verwerk ik mijn OV-kosten?

OV-kosten | Business Card | Zakelijk reizen | Trein | NS | Chipkaart | Automatisch opladen |

Maron avatar
Geschreven door Maron
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Welke zakelijke reiskosten zijn aftrekbaar?

De een reist met de auto, de ander weer met de trein. Zakelijke reiskosten zoals openbaar vervoer, taxi en vliegtuig zijn aftrekbaar. Op de site van de Belastingdienst vind je meer informatie over het bedrag dat je mag aftrekken. 

Hoe verwerk je OV-kosten in Tellow?

Er zijn meerdere opties om je OV-kosten in Tellow te verwerken. Hoe je dit precies doet hangt af van de manier waarop je met het OV reist: met de NS Business Card of met een OV-chipkaart.

OV-kosten verwerken met NS Business Card

Een tip van Tellow. Zorg dat je een NS Business Card aanschaft. Deze is gratis voor zzp'ers. Hiermee houd je eenvoudig jouw zakelijke en privé treinritten uit elkaar en ontvang je van de NS een factuur. Deze factuur heb je nodig om jouw zakelijke reiskosten te verantwoorden aan de Belastingdienst.

In dit geval kan je de factuur die je ontvangen hebt van de NS uploaden als inkoopbon in Tellow. Als de NS het bedrag al heeft afgeschreven, dan upload je de factuur bij de transactie.

Het is ook mogelijk om treinreizen te declareren bij de opdrachtgever. Bijvoorbeeld door ze op jouw verkoopfactuur te plaatsen. 

OV-kosten verwerken met OV-chipkaart

Wanneer je geen NS Business Card hebt, is de kans groot dat je met een OV-chipkaart reist. Misschien reis je dan zakelijk en privé door elkaar.

Zo kun je jouw reisoverzicht aanleveren als je met een OV-chipkaart (met automatisch opladen) reist:

  1. Ga naar 'Transacties' en klik de betreffende transactie. De bedragen die door de NS afgeschreven worden voor het automatisch opladen boek je in Tellow als 'Privé'.

  2. Log in op de omgeving van OV-chipkaart en ga naar het overzicht van jouw ritten. Selecteer hier alleen de reizen die zakelijk zijn.

  3. Upload dit overzicht via 'Bon uploaden'.

Hoe verwerk ik mijn zakelijke reiskosten als ik met de auto reis?

Reis je ook weleens met de auto? Kijk hier voor het artikel over de kilometer-registratie of kijk op deze blog voor meer informatie.

Download meteen een gratis formulier om kilometers bij te houden.

Was dit een antwoord op uw vraag?