Memoriaalboekingen komen voor in elke administratie, dus ook in die van jou. Omdat een memoriaalboeking niet routinematig gedaan wordt, is het voor veel zzp’ers onduidelijk wanneer je een dergelijke boeking maakt en bovenal, wat is een memoriaalboeking?

Wat is een memoriaalboeking?

In het memoriaal worden incidentele boekingen gemaakt, zogenaamde memoriaalboekingen, die niet kunnen worden gemaakt in een ander dagboek, zoals het verkoopboek of het kasboek. Het gaat bij een memoriaalboeking dus om een journaalpost die niets te maken heeft met uitgaven, ontvangsten, inkoop of verkoop.

Voorbeelden van dit soort boekingen zijn: de beginbalans, afschrijvingen van activa (computers, auto's, etc.) en correcties.

Simpel gezegd, met een memoriaalboeking verplaats je een bedrag van de ene grootboekrekening naar de andere.

Hoe maak je een memoriaalboeking in Tellow?

Let op❗️Voor deze stap heb je de boekhoudfunctie nodig. Zet dit eerst aan via 'Instellingen' -> 'Account', vervolgens klik je op 'Gebruikers'.

Stap 1: Memoriaalboeking aanmaken

Ga naar 'Instellingen' -> 'Boekhouding' en klik vervolgens op 'Memoriaalboekingen'. Kies vervolgens voor 'Memoriaalboeking aanmaken'.


Stap 2: Memoriaalboeking invullen

Maak een omschrijving voor je boeking, vul de datum in en vul de andere openstaande velden in. Let op❗️Zorg ervoor dat alle velden ingevuld zijn.

De omschrijving per regel bepaalt waar je de bedragen in je boekhouding terug kunt vinden.

Kies welke grootboekrekeningen je met de memoriaalboeking wil aanpassen en vul uiteindelijk de bedragen in. De bedragen dienen aan de credit en aan de debet zijde in balans te zijn.

Als je alles goed ingevuld hebt klik je op 'opslaan'.

Neem contact op met ons support team

Kom je er niet helemaal uit? We're here for you! Open een chat met ons support team, stuur een mail of plan een bel afspraak in. We streven ernaar om je binnen 24 uur te beantwoorden.


Heb je het antwoord gevonden?