Hoe om te gaan met importheffingen in Tellow

Stel je ontvangt de onderstaande factuur en een groot gedeelte moet op BTW worden geboekt. Deze kan je niet zomaar uploaden in Tellow. Omdat het BTW bedrag afwijkend is van een normale factuur moeten we hier in Tellow ook anders mee omgaan.

Voorbeeld van een betalingsbewijs met invoerrechten, BTW en administratieve kosten.

Hoe boek ik dit in Tellow?

1. Ga naar Instellingen > Boekhouding > Inkoop

2. Klik op Nieuwe inkoopfactuur en upload het bestand (klik op Upload factuur onderaan)

3. Neem de factuurgegevens over (factuurnummer, leverancier, factuurdatum etc.)

4. Maak per kostenregel een regel aan:

1. Regel 1 - Omschrijving: Invoerrechten - Grootboekrekening: Algemene kosten - Btw: Geen 0%

2. Regel 2 - Omschrijving: BTW - Grootboekrekening: Voorbelasting - Btw: Hoog 21%

3. Regel 3 - Omschrijving: Administratiekosten - Grootboekrekening: Algemene kosten - Btw: Hoog 21%

Kostenregel 1 - Invoerrechten: Voer het bedrag in zonder btw. Zoals te zien op de factuur is hier geen btw op gerekend. Btw zet je hier op 0%.

Kostenregel 2 - Btw: Dit bedrag mag je helemaal terugvorderen bij de belastingdienst en dient dus op voorbelasting geboekt te worden. Om dit voor elkaar te krijgen moet je het bedrag terugrekenen. (Totaalbedrag / 1,21).

Kostenregel 3 - Administratiekosten: Reken het totaal bedrag terug naar het exclusief btw-bedrag. Bij btw geef je aan dat de btw Hoog 21% is (dit bedrag kun je terugvragen bij de belastingdienst)

Voorbeeld van de boeking in Tellow.