Elk kwartaal weer moet je aangifte doen. Soms krijg je geld terug, maar het kan ook zijn dat je geld moet afdragen. Maar ook belastingen voor bijvoorbeeld een auto of de inkomstenbelasting kunnen voorkomen op je rekening. In dit artikel leggen we je uit hoe je hiermee omgaat.

Overigens hoef je bestanden van de Belastingdienst niet te uploaden in Tellow. Dit kan dus een reden zijn dat wij een bestand hebben afgekeurd. Het is wel goed om je documenten/bestanden van de Belastingdienst ergens apart te bewaren. 

In dit artikel leggen we uit hoe je de volgende betalingen van de Belastingdienst kunt verwerken:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting (btw-aangifte)
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW)

Inkomstenbelasting
Als ondernemer ben je verplicht om één keer per jaar aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Hieronder leggen we uit hoe je de dit in Tellow kunt verwerken. 

De inkomstenbelasting maakt geen onderdeel uit van je zakelijke administratie in Tellow. Verantwoord deze transactie(s) daarom altijd als <Privé>. 

Meer informatie over de inkomstenbelasting vind je hier.

In dit artikel leggen we meer uit over hoe je Tellow kan gebruiken voor de jaarafsluiting.

Omzetbelasting (btw-aangifte)
Als ondernemer ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Tellow houdt op basis van de aangeleverde bestanden bij hoeveel btw jij in een kwartaal moet betalen of ontvangen. In dit artikel staat hoe je dit kan boeken.

Mocht je het handig vinden, in dit artikel leggen we uit hoe je btw-aangifte kunt doen met behulp van Tellow.

Motorrijtuigenbelasting
Als je een motorrijtuig (personenauto, bestelbus, e.d.) op naam van de onderneming hebt staan, is de motorrijtuigenbelasting zakelijk. Je kunt de betaling dan boeken door:

  1. Naar de transactie te gaan
  2. Te kiezen voor <Zakelijk>
  3. Te kiezen voor <Zakelijk>  <Zonder bon of factuur>

Gebruik je jouw privé auto zakelijk? Dan boek je de motorrijtuigenbelasting privé. Dit doe je door:

  1. Naar de transactie te gaan
  2. Te kiezen voor <Privé>. 

Zorgverzekeringswet (ZvW)
Afhankelijk van je inkomen betaal je een bijdrage Zvw aan de Belastingdienst. Als zzp'er wordt de bijdrage berekend op basis van je winst. Hieronder leggen we uit hoe je dit in Tellow kunt verwerken.

De Zvw-bijdrage maakt geen onderdeel uit van je (zakelijke) administratie in Tellow: het zijn namelijk geen kosten of omzet. Ga daarom naar de desbetreffende transactie en kies voor <Privé>. 

Meer informatie over de Zorgverzekeringswet vind je hier.


Kom je er toch niet uit? Via de chat vraag je ons supersnel om hulp.


Heeft u het antwoord gevonden?