Naar de hoofdinhoud
Hoe kun je representatiekosten verwerken?

Restaurant | boodschappen | representatie | geschenk | relatiegeschenk

X
Geschreven door Xander
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat zijn representatiekosten?

Representatiekosten worden ook wel ‘gemengde kosten’ genoemd. Dit betekent dat de kosten zowel privé als zakelijk zijn. Privé heb je hier dus ook wat aan. De Belastingdienst stelt hierdoor grenzen aan de aftrekbaarheid van representatiekosten.

💡 Klik hier om naar de website van de Belastingdienst te gaan voor meer informatie over mogelijk aftrekbare kosten.

Hoe verwerk ik representatiekosten in Tellow?

Representatiekosten is een opvallende kostenpost binnen de Tellow-boekhouding. Dit heeft twee oorzaken:

  • De btw wordt niet afgetrokken in Tellow

  • Representatiekosten staan voor 100% in Tellow maar mogen fiscaal, meestal, maar voor 80% worden afgetrokken.

Let op: De btw van representatiekosten is in 90% van de gevallen niet aftrekbaar voor de ondernemer.

Welke mogelijkheden zijn er om representatiekosten ten laste van de winst op te voeren?

Voor representatiekosten gelden dus andere regels dan voor ‘gewone’ bedrijfskosten. De kosten van een representatiekosten (niet de btw) mogen wel worden opgevoerd als bedrijfsmatige kosten. Alleen mag dit niet volledig.

Er zijn twee mogelijkheden deze kosten alsnog (gedeeltelijk) af te trekken.

  1. Drempelbedrag van € 4.800,-. De Belastingdienst heeft een drempel vastgesteld van € 4.800,-. Alles wat bóven deze drempel uitkomt, mag je aftrekken (Let op! Kosten voor lunches zijn niet aftrekbaar). Haal je deze drempel dan mag je over het meerdere 100% van de kosten ten laste van de winst opvoeren. Deze variant is voor de doorsnee zzp’er niet aantrekkelijk, de drempel is simpelweg te hoog.

  2. Geen drempelbedrag maar beperkte aftrek. De meest gebruikte variant is om te kiezen voor gedeeltelijk aftrek ten laste van je winst. Bij deze variant mag je 80% opvoeren bij de inkomstenbelasting als kosten en ten laste van de winst laten gaan. Het restant (20%) is dan voor eigen rekening.

💡 Tip: Vanuit Tellow laten we de representatiekosten voor een volledige 100% in de boekhouding staan. Je kan zelf of in overleg met de boekhouder beslissen welke van de twee oplossingen hierboven je kiest tijdens de IB-aangifte. Nog geen boekhouder? Kijk snel bij Compleet om gekoppeld te worden aan jouw persoonlijke boekhouder.

Was dit een antwoord op uw vraag?