Wat is een suppletie?

De suppletie is een correctie van de aangifte omzetbelasting. Je kan met een suppletie het lopende aangifte jaar of een aangifte tot 5 jaar terug corrigeren. Wanneer je een btw-aangifte wilt corrigeren stuur je een 'suppletie omzetbelasting' naar de Belastingdienst.

Een suppletie is het verschil tussen wat er in Tellow staat aan gegevens (verkoop- en inkoopfacturen) en welke gegevens staan in de btw-aangifte(s) onder het kopje BTW. 


Hoe ontstaat de suppletie?

Dit verschil kan bijvoorbeeld komen door een verkoopfactuur te uploaden in Tellow nadat de btw-aangifte is gedaan.
-> Je hebt dan in dit voorbeeld te weinig btw aangegeven (want de btw-aangifte is al ingeleverd en eigenlijk zou er nog extra omzet gerekend moeten worden).

Suppletie betekent dan ook letterlijk toevoeging. Met een suppletie doe je dus een toevoeging aan de bestaande aangifte. 

Heb je te veel of te weinig btw aangegeven? Dan doe je een suppletie. In de suppletie geef je de juiste bedragen aan. De suppletie overschrijft dan de eerder aangegeven bedragen bij de Belastingdienst.

Hoe maak je een suppletie in Tellow?

Als je alle kwartalen hebt vastgelegd en er blijkt een correctie te zijn creëert Tellow automatisch een suppletie over het boekjaar. 


Vervolgens kan je de gegevens (cijfers) direct overnemen bij het formulier 'Suppletie omzetbelasting' van de Belastingdienst

Vergeet hierna niet je suppletie vast te leggen in Tellow. Voor toekomstige boekingen is het belangrijk dat Tellow op de hoogte blijft van wat er buiten Tellow gebeurt.

Mijn suppletie is €1?

De suppletie kan €1 zijn door afronding in Tellow. Bij het doen van jouw btw-aangifte mag je in jouw voordeel afronden, bijvoorbeeld als er bij de “Voorbelasting” een bedrag staat van €16,50 dan mag je hier €17 euro invullen.
Nu kan het zo zijn dat als het hele jaar meerdere aangiftes in jouw voordeel zijn afgerond, dat aan het einde van het jaar je te veel hebt aangegeven. Hier komt de €1 suppletie dan van te pas! Je kan deze €1 meenemen in jouw volgende btw-aangifte.

Hoe doe je dat precies?

1. Leg de aangifte van het kwartaal vast zoals deze is, klik op <Aangifte vastleggen>

2. Neem de cijfers over van Tellow naar de Belastingdienst

3. Vul bij de Belastingdienst een en euro meer of minder in bij “Voorbelasting”
4. Betaal het bedrag of wacht totdat je het bedrag hebt ontvangen

5. Stuur Support een chatbericht of e-mail ([email protected]) waarin je schrijft: “De btw-aangifte kwartaal .. en de suppletie van €1 zijn verwerkt in de transactie op ..-..-2020, kan je deze voor mij boeken?”.

Kan ik de suppletie uit Tellow verwijderen?

Wij willen er natuurlijk voor zorgen dat jouw boekhouding klopt. Aangezien de suppletie een verschil in gegevens aangeeft, kan je deze niet zomaar verwijderen.

Wat je wel kan doen om de suppletie op €0,- te krijgen is, kijken of alle gegevens die je hebt gebruikt voor het invullen van de Belastingdienst ook in Tellow staan.

Denk hier bijvoorbeeld aan privé boekingen of andere boekingen die jouw boekhouder misschien heeft gemaakt. Plaats deze ook in Tellow en de suppletie zal dan weg moeten vallen!

Kom je er toch niet uit? Via de chat vraag je ons supersnel om hulp! Wij zijn ook te bereiken per mail ([email protected]) of via de chat.


Heeft u het antwoord gevonden?