Mollie facturen verwerken in Tellow

Verkoop jij producten via Mollie? Dan krijg jij een factuur van Mollie waar zowel de omzet (wat je hebt verkocht via Mollie) als kosten (het bedrag dat Mollie jou rekent) opstaan. Dit artikel helpt jou om dit correct te verwerken in Tellow.

Hoe verwerk ik mijn Mollie facturen in Tellow?

Stap 1: Stel een verkoopfactuur op in Tellow

Om de omzet in Tellow te verwerken moet je een verkoopfactuur opstellen in Tellow:

1. Ga naar 'Verkoopfacturen'.
  2. Klik op 'Nieuwe Factuur'.
  3. Maak een contact aan voor Mollie of selecteer Mollie als contact.
    ❗️De factuur hoef je natuurlijk niet te versturen naar Mollie. Het is puur voor je eigen administratie.
  4. Vul de datum in.
    ❗️Zorg dat je een factuurdatum kiest die bij de factuurperiode van de Mollie factuur hoort (bijv. de factuurperiode is in februari, dan kan de factuurdatum op 01/02/2020 worden geplaatst)
  5. Vermeld bij de omschrijving bijvoorbeeld: Omzet februari
  6. Neem het totaalbedrag van jouw opbrengsten van de Mollie factuur over ( 💡zie factuur van Mollie)
  7. Kies het btw-tarief (bijv 21%).
  8. Maak de factuur definitief in Tellow.
  9. Koppel de transactie(s) aan de verkoopfactuur.

Voorbeeld verkoopfactuur gemaakt in Tellow

Wat je zal opvallen is dat het totaalbedrag van de transactie(s) van Mollie minder is dan het bedrag op de gemaakte verkoopfactuur. Dit is omdat Mollie geld in rekening brengt aan jou, voor de producten die je op hun site verkoopt. Dit gaan we oplossen door de factuur van Mollie te uploaden als inkoopfactuur.

Stap 2: Upload de factuur van Mollie als inkoopfactuur

1. Upload de factuur ( 💡zie onderstaande foto) van Mollie als inkoopfactuur in Tellow.

Tellow zal alleen de kosten boeken. Wanneer de bon verwerkt is, kun je verdergaan met stap 3.

❗️Schakel hiervoor eerst de boekhoudfunctie in via > 'Instellingen' > 'Gebruikers en rollen'.

Stap 3: Verreken het openstaande bedrag van de verkoopfactuur

1. Ga naar 'Geavanceerd'.
  2. Kies voor 'Reconciliatie'.
  3. Kies voor 'Verkoop' en selecteer de verkoopfactuur. Je ziet nu dat er nog een restbedrag open staat.
  4. Selecteer onder 'Boeken als' de optie 'Verrekenen'.
  5. Vul het bedrag in dat openstaat.
  6. Vul de datum in (hiervoor kan je het beste de factuurdatum overnemen).
  7. Kies rechts voor 'Opslaan'.

Nu doen we hetzelfde bij de inkoopfactuur van Mollie.

Stap 4: Verreken het openstaande bedrag van de inkoopfactuur.

1. Ga naar 'Geavanceerd'.
  2. Kies voor 'Reconciliatie'.
  3. Kies voor 'Inkoop' en selecteer de inkoopfactuur. Je ziet nu dat er nog een restbedrag open staat.
  4. Selecteer onder 'Boeken als' de optie 'Verrekenen'.
  5. Vul het bedrag in dat openstaat.
  6. Vul de datum in (gebruik dezelfde datum als bij stap 3).
  7. Kies rechts voor 'Opslaan'.

Je bent nu helemaal klaar! 🎊

Eventuele controle van de boeking

Wil je controleren of het klopt? Dat kan als volgt:

1. Ga naar 'Rapportage'.
  2. Ga naar 'Mutatiekaart'.
  3. Selecteer 'Verrekeningen'.
  4. Als het goed is zie je nu geboekte bedrag (Stap 3 & 4) zowel bij de debit- als de credit-kant staan, in dit voorbeeld zou dat €1,05 zijn.