SumUp facturen verwerken in Tellow

Gaan de betalingen van jouw verkopen via SumUp? Dan krijg jij een factuur van SumUp waar zowel de omzet (de bedragen die zijn uitbetaald) als kosten (het bedrag dat SumUp jou rekent) opstaan. Dit artikel helpt jou om dit correct te verwerken in Tellow.

Hoe verwerk ik mijn SumUp facturen in Tellow?

Stap 1: Stel een verkoopfactuur op in Tellow

1a. Ik heb al verkoopfacturen naar mijn klanten gestuurd

Het kan zijn dat je al losse verkoopfacturen hebt gestuurd naar jouw klanten. Je kan deze verkoopfacturen koppelen aan de losse betalingen. Ga naar Stap 2.

1b. Ik heb geen verkoopfacturen naar mijn klanten gestuurd

Om de omzet in Tellow te verwerken moet je een verkoopfactuur opstellen in Tellow:

1. Ga naar 'Verkoopfacturen'.
  2. Klik op 'Nieuwe Factuur'.
  3. Maak een contact aan voor SumUp of selecteer SumUp als contact.
    ❗️De factuur hoef je natuurlijk niet te versturen naar SumUp. Het is puur voor je eigen administratie.
  4. Vul de datum in.
    ❗️Zorg dat je een factuurdatum kiest die bij de factuurperiode van de SumUp factuur hoort (bijv. de factuurperiode is in Mei, dan kan de factuurdatum op 01/05/2020 worden geplaatst)
  5. Vermeld bij de omschrijving bijvoorbeeld: Omzet Mei
  6. Neem het totaalbedrag van jouw opbrengsten van de SumUp factuur over ( 💡zie factuur van SumUp
  7. Kies het btw-tarief (bijvoorbeeld 21%).
  8. Maak de factuur definitief in Tellow.
  9. Koppel de transactie(s) aan de verkoopfactuur.

Voorbeeld verkoopfactuur gemaakt in Tellow

Wat je zal opvallen is dat het totaalbedrag van de transactie(s) van SumUp minder is dan het bedrag op de gemaakte verkoopfactuur. Dit is omdat SumUp geld in rekening brengt aan jou, voor het pinautomaat bijvoorbeeld. Dit verschil gaan we oplossen door de factuur van SumUp te uploaden als inkoopfactuur.

Stap 2: Upload de factuur van SumUp als inkoopfactuur

Upload de factuur ( 💡zie onderstaande foto) van SumUp als inkoopfactuur in Tellow.

1. Klik op 'Inkoopfacturen'
  2. Klik hier op 'Upload bon'
  3. Selecteer hier de SumUp factuur en klik op 'Inkoopfactuur'
  4. Geef aan dat de bon 'Nog niet betaald is'
  5. Klik op 'Klaar'

Tellow zal alleen de kosten boeken. Wanneer de bon verwerkt is, kun je verdergaan met stap 3.

❗️Schakel hiervoor eerst de boekhoudfunctie in via > instellingen > gebruikers en rollen.

Stap 3: Verreken het openstaande bedrag van de verkoopfactuur

1. Ga naar 'Geavanceerd'.
  2. Kies voor 'Reconciliatie'.
  3. Kies voor 'Verkoop' en selecteer de verkoopfactuur. Je ziet nu dat er nog een restbedrag open staat.
  4. Selecteer onder 'Boeken als' de optie 'Verrekenen'.
  5. Vul het bedrag in dat openstaat.
  6. Vul de datum in (hiervoor kan je het beste de factuurdatum overnemen).
  7. Kies rechts voor 'Opslaan'.

❗️ Heb je bij 1a de eigen verkoopfacturen gekoppeld aan de betaling? Dan is het belangrijk dat je deze stap op de resterende bedrag voor alle verkoopfacturen herhaalt.

Nu doen we hetzelfde bij de inkoopfactuur van SumUp.

Stap 4: Verreken het openstaande bedrag van de inkoopfactuur

1. Ga naar 'Geavanceerd'.
  2. Kies voor 'Reconciliatie'.
  3. Kies voor 'Inkoop' en selecteer de inkoopfactuur. Je ziet nu dat er nog een restbedrag open staat.
  4. Selecteer onder 'Boeken als' de optie 'Verrekenen'.
  5. Vul het bedrag in dat openstaat.
  6. Vul de datum in (gebruik dezelfde datum als bij stap 3).
  7. Kies rechts voor 'Opslaan'.

Je bent nu helemaal klaar! 🎊

Eventuele controle van de boeking

🔍 Wil je controleren of het klopt? Dat kan als volgt:

1. Ga naar 'Rapportage'.
  2. Ga naar 'Mutatiekaart'.
  3. Selecteer 'Verrekeningen'.
  4. Als het goed is zie je nu geboekte bedrag (Stap 3 & 4) zowel bij de debit- als de credit-kant staan, in dit voorbeeld zou dat €7,12 zijn.

Neem contact op met ons support team

Kom je er niet helemaal uit? We're here for you! Open een chat met ons support team, stuur een mail of plan een belafspraak in. We streven ernaar om je vraag binnen 24 uur te beantwoorden.